2013

Don - Egy tragédia és annak utóéletei | január 12 - március 3
Hetven évvel ezelőtt, 1943. január 12-én érte a Don folyónál védelmi állásokba húzódott 2. magyar hadsereget az első nagyarányú szovjet támadás, melyet néhány napon belül újabb csapások követtek. A rosszul ellátott, gyengén fölszerelt magyar csapatok csak egy-két napig tudtak szervezetten ellenállni a tankokkal támadó szovjet rohamoknak. A következő két hétben a 2. magyar hadsereg súlyos veszteségeket szenvedett, hadrendje felbomlott, több egységét bekerítették és felmorzsolták, miközben a hadsereg zöme a nehézfegyverzetet hátrahagyva próbált kiszabadulni a gyűrűből.
a kiállításról

 
2012

On the Ground 1989-94 | szeptember 18 - november 4
Fotók + videók Rodolf Hervé munkáiból.
a kiállításról

Kádár 100 – Saját szavaival | május 31 - július 29
Történeti kiállítás Kádár János születésének 100. évfordulóján.
a kiállításról

Halott könyvtár – Könyvek olvasatlanul | február 28 - április 22
A Halott könyvtár kísérlet a magyar könyvtárak 1989 óta olvasatlan állományának modellezésére.
a kiállításról

 
2011

Operatív fotó | szeptember 20 - október 30
A kiállítás kiindulópontja az az összeállítás volt, amelyet a prágai Totalitárius Rendszereket Kutató Intézet munkatársai készítettek tavaly az egykori csehszlovák állambiztonsági szervek az 1960-as, 70-es években és 80-as években felhalmozott fotóanyagából.
a kiállításról

Z Generáció | június 9 - július 20
A hangművészet és a zenetechnika orosz úttörői 1910-től az 1930-as évekig.
a kiállításról

Épül az egyetem | március 10 - december 31
A kiállítás a Közép-európai Egyetem (Central European University, CEU) elmúlt éveit az egyetemi épület két különálló szárnyának, a műemlék épületnek (volt Festetics-palota, Nádor utca 9.), illetve az OSA Archivumnak otthont adó volt Goldberger-háznak (Arany János utca 32.) a történetén keresztül mutatja be: az alapítástól napjainkig. A záró részben megjelenítettünk néhány, az épületek felújítására vonatkozó, nem megvalósult korábbi látványtervet is, melyek inspirációként szolgálhatnak a campus jövőbeli fejlesztéséhez.
a kiállításról

 
2010

Szubjektív Budapest Tér-képek | október 20 - december 2
Az elmúlt két évtized Budapest életében számos változást hozott: a rendszerváltás után a tár-sadalmi-gazdasági átalakulás nyomán új városi és társadalmi térszerkezet jött létre, az átmenet során a magánszektor kialakulása és a külföldi tőke megjelenése erősen átrajzolta a várost. Min-dez kihatott Budapest fejlődésre, a városban zajló változásokra.
a kiállításról

Visszacsatolás • Észak-Erdély, 1940 | augusztus 30 - október 10
A második bécsi döntés alapvető következményekkel járt a két ország második világháborús részvételének alakulására, és mindmáig érzékeny, sok tekintetben feldolgozatlan traumákat hordoz mindkét nemzet emlékezetében.
a kiállításról

Srebrenica – Feltárás | június 2 - július 2
"Egy bűnügyi nyomozásban a törvényszéki szakértők vizsgálataiból derül ki a megfellebbezhetetlen igazság... őszintén mondom, a tudományuk lenyűgöző." (Louise Arbour, a Hágai Nemzetközi Büntetőbíróság volt főügyésze)
a kiállításról

KOPIRÁJT | április 10 - május 19
A Kopirájt kiállítás Anna királynő rendelete (Statute of Anne), az első modern szerzői jogi törvény megszületésének háromszázadik évfordulóján nyílt meg.
a kiállításról

 
2009

A Nagy Fehérvári Árvíz 2 | november 5 - december 4
"Én akkor még nem tudtam, hogy ez olyan lesz, mintha nem is lett volna… Ilyen volt az élet, ilyen megalázó és ambivalens."
a kiállításról

ESSL AWARD CEE 2009 | május 22 - június 10
2009. májusában már harmadik alkalommal került átadására az ESSL AWARD KÖZÉP- ÉS DÉL-KELET EURÓPA művészeti díj cseh, szlovák, magyar, szlovén, horvát és most először romániai fiatal művészek számára.

ÓVÁS! | április 28 - május 12
Aki ma végigsétál az UNESCO által 2002 óta védett régi pesti zsidónegyed utcáin, akár azt is hiheti, hogy most ért véget a második világháború. A negyed egyes részein üres telkek, lakóktól kiürített, üzleti élettől megfosztott, pusztuló műemlék lakóházak, csak homlokzatukat és első traktusukat őrző házroncsok látványa fogad.
a kiállításról

Chachipe diák | március 17 - április 18
2008 novemberében az Open Society Institute és az OSA Archivum online fotópályázatot hirdetett meg Chachipe Diák [igazság,valóság] címmel.

 
2008

Etikoppaka | december 2 - december 23
Mahátma Gandhi nyomában: Egy dél-indiai falu élete.
a kiállításról

Barbara Klemm: 1968 - Egy lázadás képei | október 16 - november 7
25 fénykép a nyugatnémet diákmozgalmakról.
a kiállításról

Kiáramlás és delej - 1968 hatása a kortárs magyar képzőművészetre | szeptember 9 - október 5
A képzőművészeti kiállítás azt kívánja bemutatni, milyen hatással voltak a 68-as események nyomán teret nyert eszmék és irányzatok a korszak magyar képzőművészetére. A koncepció kidolgozását és a műtárgyak kiválasztását Hajdu István műkritikus, a Balkon főszerkesztője végezte, aki egyben a kiállítás rendezője is.
a kiállításról

A per | június 9 - június 15
Nagy Imre és vádlott társai népbírósági tárgyalásának 52 órás hangfelvétele
a kiállításról

Konkrétum (betonba kötött könyvek) | június 4 - június 7
Az installáció a Képzőművészeti Egyetem Doktori Iskolájának hallgatói (mester: Jovánovics György), Hübler János és Kerezsi Nemere alkotása, melynek alapanyaga a Szabad Európa Rádió Kutatóintézetéből aktualitását vesztett, a nagyközönség által kiválogatott és hátrahagyott 18 köbméter könyv és a művészek által létrehozott 2 köbméter különleges szilárdságú beton. A kötetek pusztulása már megjelenésükkor kezdetét vette, hiszen a felhasznált könyveket alig néhányan kölcsönözték ki a Szabad Európa Rádió könyvtárából. Ezeket a könyveket érdektelennek nyilvánította a nagyközönség is, mivel 2007 nyarán kiválasztott és elvitt minden hasznavehetőnek ítélt könyvet a megmaradt gyűjteményből.
a kiállításról | Virtuális Kiállítás

Aby Warburg: A Mnemosyne Atlasz | április 4 - május 4
Freud, Nietzsche és Max Weber mellett a német művészettörténészt és kulturális szakértőt, Abraham Moritz Warburgot (1866-1929) a XIX. és XX. század egyik legjelentősebb úttörőjének tartják a klasszika filológiában. Aby Warburg, aki saját szavai szerint "zsidónak született, szívében hamburgi, egy firenzei lelkével" az ikonológia tudományát alapozta meg új módszerként, mint a művészettörténet egy önálló ágát. Az általa alapított könyvtár, a "Kulturwissenchaftliche Bibliothek Warburg", mely halálakor csaknem 60 000 kötetet tartalmazott, igazi ajándék a kutatóknak, gyűjteménye időtlen értékkel bír az itáliai és német reneszánsz tanulmányozásához.
a kiállításról

Az élők és holtak archívuma – Carolus Linnaeus emlékére | január 31 - március 16
Az OSA Archivum Taxonómiák című sorozatának első kiállítása, amely az osztályozás/taxonómia és archívum viszonyát mutatja be.
a kiállításról

 
2007

Reprintek és tárgyak | szeptember 20 - október 11
A kiállítás több mint 30 év alkotásaiból ad ízelítőt. Pinczehelyi Sándor a hetvenes évek elején sarlóval, kalapáccsal és csillaggal művészi akciókat készített és ezeket fényképeken dokumentálta.
a kiállításról

Raoul Wallenberg - életeket mentett - világokat mentett | március 2 - május 6
1944 őszén Raoul Wallenberg, a budapesti svéd nagykövetség tanácsosa azzal a céllal érkezett a magyar fővárosba, hogy igyekezzen mindent megtenni a városban rekedt üldözött zsidóság megmentése érdekében.
a kiállításról | Wallenberg irodája a Second Life-ban

 
2006

A Játszma | december 31 - február 11
Sakk és kommunizmus Capritól Reykjavikig. Sam Havadtoy alkotásai 41 lépésben.
a kiállításról

Emléknyomok, Rozsda Endre rajzai, 1956-os menekültekkel készített interjúk | november 4 - december 10
Ebben az évben az OSA Artchívumot érte az a megtiszteltetés, hogy Budapesten első alkalommal kiállítsa Rozsda Endre festőművész a nagyközönség számára jórészt ismeretlen grafikáit az 1950-es évek Magyarországáról.
a kiállításról

Ragályos középkor a rendszerváltás utáni Közép-Kelet-Európában | szeptember 15 - október 20
A rendszerváltás utáni kulturális változások egyik érdekes jelensége, hogy nálunk is megjelent, amit Umberto Eco a hetvenes évektől kezdve "új középkorként" emlegetett. A Magyarországon és Közép-Kelet-Európában újra feltámasztott középkor sajátos jegyeket mutat, amelyek megkülönböztetik a történelmi fesztiválok, látványosságok nyugati formáitól.
a kiállításról | virtuális kiállítás

Ferenczi és a "budapesti pszichoanalitikus" iskola | június 15 - augusztus 20
A kiállítás a magyarországi pszichoanalitikus mozgalom kibontakozásának és virágzásának évtizedeit mutatja be Ferenczi Sándor életútján, családi, baráti és szakmai kapcsolatain keresztül. A budapesti iskola emigrációját előidéző történelmi és politikai összefüggések bemutatása mellett a kiállítás megismerteti a látogatókat a mozgalom pszichoterápiás elméletekre, a modern pszichoanalitikus gyakorlatra és az intézményi fejlodésre gyakorolt hatásával is. Az összeállított anyag kiemelt fontossággal tárgyalja a sztálinizmus és a poszt-sztálinizmus időszakát.
a kiállításról

Atom | április 26 - június 11
A csernobili katasztrófa 20. évfordulója alkalmából megnyíló kiállítás az elmúlt évszázad és a hidegháború korszakának egyik legfontosabb és legneuralgikusabb területe, a nukleáris kutatások és az atomenergia békés felhasználásának történetét kívánja bemutatni a 21. századból visszatekintve, mindenekelőtt a volt Szovjetunióra és a volt szocialista tömbre összpontosítva.
a kiállításról

Roma holokauszt és rasszizmus a mai Európában | január 27 - március 12
A kiállítás rendezője a Német Szinti és Roma Dokumentációs és Kultúrközpont (Heidelberg) és a budapesti Holocaust Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány.
a kiállításról

 
2005

Propaganda, Zene és Zaj | virtuális kiállítás
virtuális kiállítás

 
2004

Oroszország képközelben | november 3 - november 28
A tárlat két kortárs művész, Lev Melihov és Alekszandr Szabitov munkáit állítja párhuzamba. A nagyméretű képek új perspektívából mutatják be az útikönyvekből ismert és az átlagember számára ismeretlen városok, tájak, emberek arcait.
a kiállításról

Béke és háborúk | szeptember 15 - október 28
Diktatúrák, megszállt országok, Normantas Paulius fotókiállítása.
a kiállításról | virtuális kiállítás

The Divide | június 15 - augusztus 29
A második intifáda 2000 szeptemberi kirobbanása óta jelentősen megnőtt az izraeliek elleni palesztin támadások száma. A palesztinok Ciszjordániából Izraelbe való ellenőrizetlen átjárását és ezáltal további támadásokat elkerülendő, az izraeli kormány 2002 júniusában úgy határozott, hogy egy fizikai védőkerítést/falat épít a "zöld vonal" (az 1949-es tűzszünet vonala) mentén.
a kiállításról | virtuális kiállítás

Auschwitz 1945-1989 | április 23 - május 30
A kiállítás eredeti forgatókönyvek, dokumentumok és reprodukciók segítségével alkotja újra az 1965. és 1980. évi hivatalos magyar Auschwitz kiállításokat, és mutatja meg azt is: mit takart (el) a hivatalos történetírás.
a kiállításról | virtuális kiállítás

6 Sztálinváros | január 16 - március 31
A kiállítás átfogó képet ad azokról a városokról, amelyek 1949 után Kelet-Európa országaiban Sztálin nevét kapták: Katowice, Eisenhüttenstadt, Dunaújváros, Brassó, Várna és a már a húszas években a generalisszimuszról elnevezett Sztálingrád. Mind az újonnan épült, mind a történelmi városok átnevezésével létrejött Sztálinvárosokban jelentős munkálatok folytak az ötvenes években. A fényképeken, dokumentumokon és tervrajzokon az (át)alakuló települések legfontosabb épületei, külső és belső terei szerepelnek.
a kiállításról

 
2003

NDK-GDR-DDR | szeptember 12 - november 30
A korabeli keletnémet ipar milliószámra, nagy szériában ontotta a legjellegzetesebb használati tárgyakat, a muanyag háztartási termékeket, az elektronikai berendezéseket és az egyéb tömegcikkeket, melyek igen népszeruek voltak a szocialista tábor többi országaiban is. A kiállítás az 1950 és 1980 közötti idoszak jellegzetes tárgyait mutatja be.

José Guadalupe Posada | július 11 - augusztus 17
José Guadalupe Posada, mexikói művész 100 metszete.

"53.03.05." | március 5 - május 11
A kiállítás Sztálin halálával foglalkozik: a halál bejelentésével, a gyászszertartással, a temetéssel, és azzal, hogy mi történt Sztálin földi maradványaival a következő években.
a kiállításról | virtuális kiállítás

 
2002

Szex és Kommunizmus | 2002 november 28 - 2003 február 16
A személyes vallomásokon, korabeli dokumentumokon, játékfilmeken, festményeken, fényképeken, házi felvételeken alapuló kiállítás nem egyszerűen csak a szexualitás különböző megjelenési formáit vázolja fel.
a kiállításról

KNDK | szeptember 13 - október 27
Ez a fotósorozat ritka alkalmat kínál arra, hogy a világ legelzártabb országába bepillantsunk. Feltárul Észak-Korea sztálinista rendszere, az elhunyt Kim Ir Szen elnököt övező rituális imádattól az ország jelenlegi mezőgazdasági helyzetéig.
a kiállításról

Kényszermosdatások Magyarországon | június 13 - július 14
Borotválás, kopasztás, nyilvános megszégyenítés: Cigánytelep-fertőtlenítések a szocializmusban.
a kiállításról

Kitörölhetetlen Kommunizmus | április 11 - május 28
Kelemen Károly festőművész kiállítása.
virtuális kiállítás

Nemzetközi Színház | március 15 - április 7
A kiállítás az elmúlt évek nemzetközi pályázatain kiválasztott, jelentős, strukturálisan és esztétikailag is átlátható, többfunkciós színházépületeit mutatja be az ilyen színháztól megfosztott hazai publikumnak.
a kiállításról

 
2001

A millenniumi kiállítás | 2001 december 31 - 2002 február 28
Az elmúlt két évben közpénzből finanszírozott valamennyi kiemelt millenniumi esemény, program és alkotás átfogó bemutatása, kommentárok nélkül. A kiállítás önmagáért beszél.
a kiállításról | virtuális kiállítás

Magyarország a tiéd lehet! | október 27 - december 2
Alternatív országimázs-rekonstrukció 1984-ből - háttérdokumentumokkal.
a kiállításról

Testformációk | május 17 - július 29
A test és a mozgás szerepe a kommunista rendszerek önigazolásában - a spartakiádok története. A prágai Tyrs Múzeummal és a Cseh Kulturális Intézettel közösen rendezett kiállításunk.
virtuális kiállítás

Chicago - New York | március 29 - április 30
150 fekete-fehér fénykép mutatja be a két város jellegzetes arculatának kialakulását. Az Amerikai Nagykövetséggel és Chicago város önkormányzatával közösen rendezett kiállítás.
virtuális kiállítás

Kelet vörös | február 18 - március 24
A Westminster Egyetem Demokráciakutató Központjának a kínai kulturális forradalmat (1966-1976) bemutató propagandaplakát-gyűj- teményének első európai kiállítása.
virtuális kiállítás

 
2000

Író gépel | 2000 december 4 - 2001 január 31
Nemzetközi összehasonlító kiállítás a kelet- és közép-európai szamizdatról.
a kiállításról

Angkor | szeptember 6 - október 8
A Centrális Galéria és a Fotográfusok Háza közös kiállítása.
virtuális kiállítás

Kosovo/a | június 10 - július 14
Multimédia - kiállítás a koszovói válságnak a médiában megjelenített, sokszor ellentmondásos fejezeteiről.
a kiállításról

A kommunizmus 2000 éve
A kiállítás hivatalos iskolai történelemkönyvek, képzőművészeti albumok, propagandakiadványok segítségével azt kívánja bemutatni, hogy a kommunista történetírás miként próbálta Jézust és a korai kereszténységet a kommunizmus előfutáraként megjeleníteni, ezáltal a kereszténység és az egyház korai történetét a kommunizmus egyetemes világtörténetébe ágyazni.
virtuális kiállítás

Az első | május 11 - május 28
Az 1945 utáni első szabad választás kordokumentumait bemutató kiállítás.

Az ostrom | február 13 - április 28
Kiállítás Budapest ostromáról.
virtuális kiállítás

 
1999

Expedíció a jövőbe | 1999 december 31 - 2000 február 6
Kiállítás arról, miként jósolta meg a kommunista futurológia a "szép új világot" évtizedekkel ezelőtt...

Vietnám & Vietnam | november 5 - december 12
A vietnami háborúról szóló fotó- és dokumentumkiállítás nem a háború történetét akarja bemutatni, hanem azt, ahogyan a háborút reprezentálták a nyugati és keleti sajtóban.
a kiállításról

A múltat a jelenben a jövőért | október 7 - október 31
A Nemzetközi Levéltári Kerekasztal konferencia XXXIV., budapesti ülése alkalmából a Magyar Országos Levéltárral közösen rendezett kiállítás.

A cetli | július 6
Egy esemény felidézése egy történelmi véletlen kapcsán.
virtuális kiállítás

Tíz év múltán | június 24 - augusztus 1
Nemzetközi fotó- és dokumentumkiállítás a kommunizmus kelet-európai bukásának tizedik évfordulója alkalmából.

Gulag | május 1 - május 30
A "Gulag" c. kiállítás témája az idő: egy birodalom romjai és a múlt "dicső eredményei" megdöbbentő ellentétben állnak Thomas Kizny művészi fotóival és a különféle orosz levéltárakban őrzött fényképekkel. A varsói Karta Archívummal közös rendezésben.
virtuális kiállítás

A Komisszár eltűnik | március 11 - április 25
David King brit művészettörténésznek, a London Sunday Times művészeti igazgatójának fényképkiállítása.

Tíz éve szabadon | január 28 - február 27
Az 1956-os Intézettel közösen rendezett kiállítás.
virtuális kiállítás

 
1998

Dia, mese és meggyőzés | október 21 - december 18
Multimédia-kiállítás, amely bemutatja a szocialista Magyarországon és a Szovjetunióban propagandacélra használt diafilmek félig elfeledett világát.

Prágai tavasz, prágai ősz | szeptember 10 - október 11
A kiállítás középpontjában az 1968-as prágai események állnak, különös tekintettel az ifjúságra.
a kiállításról

IHF | június 18 - augusztus 30
Az Emberi Jogok Nemzetközi Helsinki Szövetségének 23 évéről szóló kiállítás.

Roloff Beny | április 25 - május 25
A híres kanadai portréfotós, Roloff Beny munkái. A Kanadai Nemzeti Levéltárral közösen rendezett kiállítás.

Ötven éve volt száz éve | március 12 - április 10
Az 1848-as forradalmat különböző rendszerek különféleképpen értékelték. A kommunista történetírás ennek népi oldalát igyekezett kiemelni, s e próbálkozás meghökkentő eredményekkel járt...
a kiállításról

 
1997

Az alternatív művészete | október 11 - december 31
A "tiltott" ünneplése: lázadó művészek és munkáik a Szovjetunióból.

 
1996

Az ellenforradalom reprezentációja | november 5 - december 1
A kiállítás témája a Kádár-rendszer, egy sajátos, de semmiképpen sem marginális nézőpontból.
virtuális kiállítás