Barbara Klemm: 1968 - Egy lázadás képei | október 16 - november 7

A 25 fotóból álló kiállítást Barbara Klemm, Németország egyik legjelentősebb dokumentum-fotósa a nyugatnémet diákmozgalmakról kifejezetten a kelet-európai Goethe Intézetek számára állította össze. Barbara Klemm a Frankfurter Allgemeine Zeitung munkatársaként a hatvanas évektől kezdve dokumentálta a nyugat- és keletnémet politikai és társadalmi eseményeket. Kiváló munkája, közvetlen, eredeti képei miatt az évek során már többször kitüntették.

Kiállításmegnyitó beszélgetéssel
október 16., 18.00

A megnyitót követően Paul Hockenos és Klaniczay Gábor beszélget az 1968-as évről. (angol nyelven, tolmácsolás nélkül)

Paul Hockenos író, politikai elemző. A Berlinben élő szerző érdeklődésének középpontjában Németország és Délkelet-Európa áll. Legújabb könyve: Joschka Fischer and the Making of the Berlin Republic: An Alternative History of Postwar Germany (Oxford University Press, 2008).
1968-ról írott cikkei a következő oldalakon olvashatóak angolul:
http://www.opendemocracy.net/article/the_1968_debate_in_germany
http://bostonreview.net/BR32.6/hockenos.php

Klaniczay Gábor történész, az MTA doktora, a Collegium Budapest rektora, a Central European University (CEU) Középkori Tanszékének tanszékvezető professzora. Az 1968-as párizsi diáklázadást személyesen élte át, s azóta is komolyan foglalkoztatja a kultúra és ellenkultúra viszonya. Ellenkultúra a hetvenes-nyolcvanas években című tanulmánykötete 2003-ban jelent meg a Noran kiadónál.

Paris, New York, Kairo, Berlin ...
1968-ban egyidőben tüntettek a demokráciáért szinte az egész földgolyón. 40 évvel később a világ különböző pontjairól tekintenek vissza neves szerzők az akkori eseményekre: Vannak-e még nyomai a lázadásnak? Olvasson többet az 1968-as esztendő globális történéseiről és azok kiváltó okairól a www.goethe.de/1968 honlapon - német és angol nyelven.