A per | június 9 - június 15

Az OSA Archívum és az 1956-os Intézet a Nagy Imre és társai elleni per ötvenedik évfordulóján rendhagyó, egyhetes megemlékezést szervez. Az 1958. júniusi per során a Belügyminisztérium hangtechnikusai a tárgyalóteremben elhelyezett két készülékkel az első naptól a kegyelmi kérvények benyújtásáig folyamatosan magnószalagra rögzítették a Nagy Imre és társai elleni per teljes anyagát, beleértve a vádlottak és a tanúk kihallgatását, a vádiratot, a védőbeszédeket és az utolsó szó jogán elmondottakat.

Az 52 órás hanganyag a Legfelsőbb Bíróságtól 1990-ben a Magyar Országos Levéltárba került, ahol a MOL xx-5-h jelzet alatt ma is megtalálható. A felvételeket meghallgatva egyértelműen megállapítható, hogy a dokumentáció teljes és hiánytalan. A rögzített anyag meglepően jó minőségű, egy-egy néhány másodperces részlettől eltekintve folyamatosan követhető, érthető. Az eredeti felvételeket a Magyar Országos Levéltár megrendelésére az elmúlt év folyamán az Országos Széchényi Könyvtár közreműködésével digitalizálták.

Meggyőződésünk, hogy a meggyilkolt vagy súlyos börtönévekre ítélt áldozatok méltóságának helyreállítása érdekében itt az ideje teljes és tárgyilagos képet adni a per történetéről és lefolyásáról. A rendezvényre nem csupán szakmai, de erkölcsi és kegyeleti okokból is vállalkoztunk. Szeretnénk, ha a perre nem a kádári propaganda céljait szolgáló, a gyilkosok által készített, és Budapesten hat éve folyamatosan vetített, manipulatív ál-dokumentumfilmmel emlékeznénk, hanem a most először bemutatásra kerülő teljes hanganyagot hallhatná a közönség. A két szervező intézmény ezért 2008. június 9. (hétfő) és június 15. (vasárnap) között, lehetőség szerint az eredetivel megegyező időpontokban, nyilvános előadáson, teljes egészében lejátssza a per egyetlen hiteles és vágatlan dokumentumának tekinthető hangfelvételt, mintegy rekonstruálva a bírósági pert. A naptári véletlen folytán a meghallgatás napjai 2008-ban a hét ugyanazon napjaira esnek, mint a tárgyalási napok 1958-ban.

A megemlékezés programja

A megemlékezésre 2008. június 9-én reggel 9 órára várjuk az érdeklődőket az OSA Archivum épületébe (Budapest V., Arany János utca 32.).
A per anyagának meghallgatása az 50 évvel ezelőtti időpontnak megfelelően 9 óra 30 perckor kezdődik. Ezt követően mindennap a Részletes program menüpont alatt látható időpontoknak megfelelően játsszuk le a per hanganyagát. Fel kell hívnunk a figyelmet arra, hogy a kezdő időpont kivételével az egyes napokon belül megadott időpontok becslésen alapulnak, és bár igyekeztünk a lehető legpontosabbak lenni, időbeli csúszások a nap folyamán előfordulhatnak.