A per | június 9 - június 15

A Centrális Galériában elhelyezett vendégkönyv bejegyzéseiből

„Egyáltalán nem értek egyet a főlevéltárosok aggályaival. Különleges és nagyon szép megemlékezési formának tartom a per hanganyagának lejátszását („real-time”-ban). Gratulálok, és köszönöm az OSA kezdeményezését!”

-----------------

„Véleményem szerint nagyon fontos, hogy a hanganyag a lehető legszélesebb nyilvánosságot kapja, hogy minél többen megismerhessék. Ezt a kezdeményezést őszintén üdvözlöm.”

-----------------

„Rendkívül érdekes és fontos eseménynek lehettem fültanúja, sajnálom, hogy csak ilyen szűk kör társaságában.”

-----------------

„Kár, hogy ez a rendezvény a médiákban nem kapott nagyobb nyilvánosságot és tájékoztatást! 2008.06.10.”

-----------------

„Köszönet a jegyzőkönyv hallgathatóságáért. Egy 56-os. Jun.9-10”

-----------------

„Megrázó hallgatni…”

-----------------

„Ezt az anyagot ki kéne adni DVD-n, a peranyag írott részével együtt. Ez történelem! A Terror Háza is kaphatna ebből. Magyar közkincs legyen. Köszönöm.”

-----------------

„Gratulálok az ötletgazdának, a szervezőknek! Legyen cél a teljes nyilvánosság. Köszönettel.”

-----------------

„Húsz évvel ezelőtt már nyilvánosságra kellett volna hozni az egész anyagot! Még most sem késő! Várjuk a DVD-t!”

-----------------

„Nagyon örülök, hogy nyilvánosságot kapott az anyag, kár, hogy 50 évet kellett erre várni, és még most is viták sora előzte meg mindezt. Mindenesetre köszönet mindezért az OSA-nak, OSI-nak. 10.06.2008”

-----------------

„Köszönet, hogy végre élőben hallhattuk ezt az ügyet. 10.06.2008”

-----------------

„A per teljes anyaga nemzeti vagyon! Titoktartás szóba sem jöhet! Azt Kádár rendelte el! Ő is nyögött a súlya alatt! Jún. 11.”

-----------------

„Mai egyetemistaként jó dolog visszahallgatni a múltunk egy fontos pillanatát, ötletes és élvezetes program. Köszönet a szervezőknek!”

-----------------

„A per anyagát, a hangfelvételt minden magyar állampolgár számára elérhetővé kell tenni! Képtelenség, hogy lejátszása engedélyköteles! Feltenni az internetre, szamizdat, ha kell, mielőbb! 11.06. P.S. A szervezőknek köszönet és hála. Gratulálok. Lélegzetelállító.”

-----------------

„Köszönet a szervezőknek a hangfelvételek lejátszásáért. Én is úgy vélem, fel kell tenni a hangfelvételeket – letölthető formában is – az internetre, valamint közzé kell tenni a per teljes szövegét. Gratulálok a szervezőknek. 2008. június 12.”

-----------------

„Hálás köszönet mindenkinek, akit illet, hogy meghallgatható lett – 50 év múltával – 'ez a per is', amely már rég iskolai tananyagnak kéne, hogy legyen. Remélhetőleg DVD-n is a nagyközönség elé kerülhet végre. Tisztelettel: 2008. június 12.”

-----------------

„Szeretném az egész hanganyagot internetre feltölteni, valamint írásos formában megjeleníteni 50 év után teljesen jogos igény ez! 2008. június 12.”

-----------------

„Hála és köszönet a két intézménynek, a szervezőknek, akik hittel és bátorsággal magas és erős falnál bizonyultak erősebbnek. Nyilvánosságra került ez a fontos része múltunknak, s talán nem túl késő …. (olvashatatlan).”

-----------------

„Büszkének lenni jó! Drága Piroska – büszke vagy a Tóni papára? Drága Klárika! Büszke vagy a Tóni nagypapira?? Jó lenne, ha nyilatkoznátok! Soha nem felejtünk!”

-----------------

„Egy hét történelmi igazságtétel! 2008.06.12.”

-----------------

„Nagy érdeklődés mellett öröm az őszinte feltárás. A jelen vezetőinek elődjei hogyan bonyolították a koncepciós ügyeket. Köszönet a lehetőségért. 2008. június 13.”

-----------------

Köszönet az OSA-nak ezért a megrendítő, a történelmet idéző szörnyű „per” lejátszásáért. Elkeserítő, hogy mennyire nem érdekli a népet a múltja! Azt hittem, tömegek jönnek. Nem így lett! De vagyunk még néhányan, akik nem felejtünk, emlékezünk és emlékeztetünk. Bp. 2008.06.13.

-----------------

Ezt a sebet elődeink kapták, mi is hordozzuk, s – minden valószínűség szerint – tovább is fogjuk adni. Csak behegedt, de nem gyógyult meg. „Az emberfaj sárkányfog vetemény...” 2008.06.13. Valaki, aki át(túl)élt valami hasonlót.

-----------------

Kedves Mindenki! Figyelmükbe ajánlom Ráday Eszter beszélgetését El Kazovszkijjal az ÉS 2008. június 6-i számában. Úgy ad hátteret ennek a Magyar Nagyhétnek, hogy tételesen meg sem említi. Hogy észrevegyük: van további lehetőségünk erkölcsi életet élni összemberileg: El az Istent kereső alkotó életet mutatja fel példaként. 2008. június 13., péntek, Fejtő Ferenc temetésének napján

PS: Holnap szenteli római katolikus áldozópappá Dr. Erdő Péter bíboros, prímás, esztergomi érsek Erdődi Ferenc barátomat. A Ferenchez hasonló nagyformátumú egyéniségek lankadatlan munkája kell ahhoz, hogy elkerüljük a jövőbeli meghasonlásainkat!

-----------------

2008. június 13., péntek. Az Ecseri úti Szent Kereszt Plébániaközösség és a Rezső téri Igen Klub Kulturális Egyesület nevében : KÖSZÖNJÜK!

-----------------

Köszönöm!!! Remélem, mihamarabb a legszélesebb nyilvánosság által és korlátozás mentesen elérhetővé válik a per anyaga! Szégyen, hogy az ún. „rendszerváltás” után csaknem 2 évtizednek kellett eltelnie ahhoz, hogy legalább egy teremben megismerhető legyen az anyag! Csak ismételni tudom, amit a Biblia első sorai a legfontosabb alapelvként leszögeznek:
LEGYEN VILÁGOSSÁG! Tehát itt és most: Történelmi igazságtételt! „…és nekünk nem szabad feledni a gyilkosokat néven nevezni!” (idézet Nagy Gáspár feledhetetlen verséből)
P.S.: Gyerünk tovább OSA! A teljes, korlátozásmentes nyilvánosságig!!!

-----------------

Jobb későn, mint soha! Köszönet az OSA-nak a hanganyag bemutatásáért! Sajnálom, hogy ezt nem hallgathatja Sztáray Zoltán, a brüsszeli Nagy Imre Intézet munkatársa – június 20-án 90 éves lesz - , de az anyagokat elküldöm neki. A tárgyalás megrendítő, nem csak jogász számára.

-----------------

Mihamarabb nyilvánosságra hozni az anyagot DVD formában. Eddig is büszke voltam Mecséri János hadosztályparancsnokomra, bajtársamra, de most, hogy meghallgattam a vallomását, még jobban tisztelem. Jó volna, ha Esztergom lakossága is megismerkedne ezzel az anyaggal.

-----------------

Üdvözöljük mindazok erőfeszítéseit, akik lehetővé tették, hogy ennyi idő után (legalább ekkora körben nyilvánossá váljon e szégyenletes, gyalázatos „per” anyaga. Reméljük, hogy az erőfeszítéseket teljes siker koronázza, és az egész ország teljes egészében, korlátozás mentesen, mielőbb megismerheti majd! „Folyjon … az igazság, mint a bővizű patak!” (Ámos könyve 5/24 d)

-----------------

Köszönöm! Ugyan rossz a hangminőség – nekem összefüggéseiben érthetetlen! Nagy Imre a Kossuth téren 23-án sötét este, miután vissza felgyújtották a téren a villanyokat, neve skandálása után a Parlament metró felőli erkélyén megjelent és „kedves elvtársak” megszólítással kezdte – azonnal elhallgatott, beszédét – mert a 100 ezres tömeg azonnal lehurrogta, „nem vagyunk elvtársak”! A mögötte állók hatására „kedves barátaim, …” kezdte nagyon rögtönzött, (vizenyős) beszédét kissé röviden!!! Tehát Nagy I. ott lett a forradalom tagja, vezére! Őt csak az események sodrása tette azzá, ami volt! Előzőleg ő mint moszkovita volt a földek államosításának végrehajtója, … minden elismerést megérdemel azért, hogy a forradalom mellé állt és hősként feláldozta életét az USA által ránk is kényszerített Marx-Engels-Lenin elvű, minden idők legtömeggyilkosabb (250 millió ember legyilkolása, éh-, fagyhalállal, skorbuttal,…) izmusával szembe fordult! 2008.VI.15.

-----------------

20 évesen is megdöbbentő volt hallani a pert és azt a hazugság dömpinget, amit kitaláltak ellenük. Mint sok minden más, ilyen sem szabad, hogy még egyszer megtörténjen! 2008.06.15.

-----------------

A férjem, Adamek György 1964-ben a Külügyminisztérium munkatársaként azt mondta, hogy „eljön majd az az idő, hogy Nagy Imrét rehabilitálni fogják”. Őt - többek között - ezért kirúgták a Külügyminisztériumból. Véleményem szerint, ő a rendszer egy ismeretlen áldozata. Sajnálom, hogy nem érhette meg a mai napot. 2008.06.15.

-----------------

Köszönöm a szervezőknek ezt a „hiánypótló egy hetet”. Sajnálom, hogy 20 év után csak most került sor ennek a hanganyagnak a lejátszására. 2008.06.15.

-----------------

Megrendítő volt hallani és hallgatni a kommunisták aljas hazugsággyárának termékét, de köszönöm, hogy végre nyilvánossá tették mindenki számára a hangfelvételt. 2008.06.15.

-----------------

Az elmúlt 20 évben miért nem került elő ez a felvétel? DVD-t!

-----------------

Örülök, hogy az utolsó napon el tudtam jönni. Szívesen látnám-hallanám én is DVD-n az anyagot. Köszönet a szervezőknek! 2008.06.15.

-----------------

Okulni, hogy ilyeneket többet soha! Nagy Imre – a helyén volt, hallhattuk.