A per | június 9 - június 15

A per általános menete

Június 9. és 10. A per első és második napján került sor a nyolc vádlott kihallgatására. Az első tanú, Haraszti Sándor a második nap végén lépett színre.

Június 11. A harmadik napon folytatták le azokat a tanúkihallgatásokat, amelyek elsősorban a „Nagy Imre-csoportra”, vagyis a forradalom előzményeire, a forradalom előtti értelmiségi mozgolódásra, a Rákosi-klikk ellen fellépő pártellenzékre és Nagy Imre kormányainak tevékenységére vonatkoztak, beleértve Tildy Zoltán szerepét.

Június 12. A negyedik napon a tanúkat Maléter Pállal kapcsolatban hallgatták ki.

Június 13. Az ötödik napon került sor Nagy Imre titkárnőinek a kihallgatására, a Kopácsi Sándorra vonatkozó tanúkihallgatásokra. Ekkor vetítették le a vádlottaknak az 1956-os népítéletekről összeállított anyagot, majd Szántó Zoltán többórás kihallgatása, végül a vádbeszéd következett.

Június 14. A hatodik napon került sor a nyolc védőbeszédre, valamint a vádlottak utolsó szó jogán elmondott beszédére.

Június 15. A hetedik napon Vida ítéletet hirdetett, a halálra ítéltek nyilatkoztak a kegyelmi kérvényről. Ekkor hangzott el Nagy Imre második utolsó szó jogán elmondott rövid szózata.

A per

Június 9. hétfő
Június 10. kedd
Június 11. szerda
Június 12. csütörtök
Június 13. péntek
Június 14. szombat
Június 15. vasárnap

Végjáték

Mivel az eljárás nem tette lehetővé, hogy az elítéltek fellebbezzenek az ítélet ellen, az ítélet azonnal jogerőre emelkedett. Az áldozatokat elvezették, a halálra ítélt három rabot a Kozma utcai börtönbe szállították, hogy ott várják be a kegyelmi tanács határozatát.

Az esti órákban a Vida vezette népbírósági tanács önmagát változatlan összetételben kegyelmi tanáccsá nyilvánította, és rövid tanácskozás után a kegyelmi kérvényeket egyhangúlag elutasította. A határozatot este 11 óra tájban hirdették ki a Kozma utcai börtönbe hurcolt áldozatoknak, egyidejűleg közölték, hogy kivégzésükre másnap hajnalban kerül sor. Június 16-án hajnali 5 órakor Nagy Imrét, Maléter Pált és Gimes Miklóst a Kozma utcai börtön udvarára vezették. Felolvasták az ítéletet, majd a jegyzőkönyv szerint 5 óra 9 perckor elsőként Nagy Imrén hajtották végre az ítéletet, majd következett Maléter és Gimes. Az orvosok jelentése szerint Nagy Imre szíve 5 óra 16 perckor szűnt meg dobogni, Maléternél 5 óra 24 perckor, Gimesnél 5 óra 28 perckor állapították meg a halál beálltát. Az összedrótozott, kátránypapírba tekert holttesteket arccal lefelé koporsóba tették, és jeltelenül elföldelték a börtön sétálóudvarában. 1961. február 24-én szállították át a koporsókat az Új köztemető 301-es parcellájába, ahol hamis nevek alatt – Nagy Imrét „Borbíró Piroska” néven – ismét jeltelen sírba tették őket. A sírokat csak 1989 tavaszán azonosította az exhumálást végző bizottság.

1958. június 16-án, pontban éjfélkor a Kossuth Rádió ismertette a Nagy Imre és társai ellen lefolytatott perről szóló hivatalos közleményt. A közlemény tudatta, hogy az ítéleteket már végre is hajtották. A közlemény eredeti hangfelvétele már nem található meg a Magyar Rádió Archívumában. Az általunk rekonstruált hangfelvételt 2008. június 15-én vasárnap, a per hanganyagának lejátszása után szintén leadjuk a Centrális Galériában.