Konkrétum (betonba kötött könyvek) | június 4 - június 7

Az installáció a Képzőművészeti Egyetem Doktori Iskolája növendékeinek (mester: Jovánovics György), Hübler Jánosnak és Kerezsi Nemerének az alkotása , melynek alapanyaga két köbméter beton és a Szabad Európa Rádió kutató-intézetéből aktualitását vesztett, a nagyközönség által kiválogatott és hátrahagyott 18 köbméter könyv. A Rácz Márta közreműködésével megvalósított alkotásban a könyvek, tartalmuktól függetlenül, egy betonaljzat részévé válnak, melyben az élükkel felfelé rakott kötetek eltérő méretükből fakadóan változatos szintkülönbségű formákat hoznak létre. Az így létrejött, betonba kötött struktúra mint járófelület nem képez végleges formát, hiszen a látogatók tovább formálják a felületet az azon való lépegetéssel. Az installáció egyszerre szól az örök, bebetonozott tudásról és a porladó információról, a múlt halhatatlanságáról és széteséséről, egyúttal alkalmat kínál a könyv mibenlétéhez kapcsolódó reflexióhoz.

A kiállítás ideje alatt (június 4-7) további rendezvényekre várjuk az érdeklődőket. A versek barátait két Költészet éjszakáján látjuk vendégül, amelyeken kortárs magyar költők vonulnak föl, Szilágyi Lenke képeivel vagy önmaguk fényében. Lesz még könyvbemutató, beszélgetés, illetve felolvasás új művekből magyar és angol nyelven.

június 4-én este 8-kor

A Költészet éjszakája
Házigazda: Mink András
A meghívott költők: Babiczky Tibor, Borbély Szilárd, Csengery Kristóf, Erdős Virág, G. István László, Györe Balázs, Győrffy Ákos, Halasi Zoltán, Imreh András, Jász Attila, Jónás Tamás, Kántor Péter, Kukorelly Endre, Mesterházi Mónika, Mestyán Ádám, Pallag Zoltán, Sajó László, Szabó T. Anna, Szálinger Balázs, Térey János, Varga Mátyás

június 5-én este 6-kor

Parti Nagy Lajos és Nádori Lídia beszélgetnek Magos György íróval, akinek Gramofon című regényét a Magvető Kiadó jelenteti meg az Ünnepi Könyvhétre.

2008 június 5., este 8-kor

A Költészet éjszakája
Házigazda: Mink András
A meghívott költők: Dunajcsik Mátyás, Ferencz Győző, Géher István, Gerevich András, Kemény István, Király Levente, Krusovszky Dénes, Lackfi János, Lator László, Lázár Júlia, Magyar László András, Nádasdy Ádám, Rácz Péter, Solymosi Bálint, Szijj Ferenc, Szilágyi Ákos, Takács Zsuzsa, Vajda Gergely Balázs, Várady Szabolcs

június 6-án este 6-kor

Bob Dent amatőr történész, útikönyvíró és újságíró olvas fel angolul Magyarország kívülről, belülről (Európa Könyvkiadó) című új könyvéből.

június 7-én délután fél négykor

Tabajdi Gábor és Ungváry Krisztián tartanak felolvasást Elhallgatott múlt. A pártállam és a belügy. A politikai rendőrség működése Magyarországon 1956-1990 (Corvina Kiadó) című könyvükből.
Szemelvények: az államvédelem és a luxusbordély.

Nyitvatartás:

június 4, este 6-kor megnyitó
június 5–6-án de. 10-től este 10-ig
június 7-én de. 10-től este 6-ig.