Író géppel | 2000. december 2 - 2001. január 31.

A Centrális Galéria "Író géppel" címen megnyílt kiállítása a kelet- és közép-európai szamizdatot kívánta bemutatni nemzetközi összehasonlításban. A szovjet korszak földalatti irodalmának politikai és erkölcsi jelentőségéről, különféle szellemi és politikai irányzatairól több kiállítás is megemlékezett a szovjet rendszer bukása utáni korszakban szerte a régióban, így Magyarországon is.
A Centrális Galéria kiállítása arra tett kísérletet, hogy rekonstruálja a szamizdat történetének azon vonásait és aspektusait, amelyek eddig kevesebb figyelmet kaptak, de a szamizdat történetének döntő jelentőségű mozzanatait is.
A kiállítás fő célja az volt, hogy bemutassa a szamizdat előállításának és terjesztésének különféle módjait, eszközeit, a szamizdat-készítés technológiai fejlődését, elsősorban magyar, lengyel, cseh, orosz és romániai anyagok, dokumentumok segítségével. A második világháborútól a rendszerváltás koráig kísérhette figyelemmel a látogató a szamizdat-készítés, -előállítás és -terjesztés tecnikatörténetét, a kezdetleges manuális, házilagos módszerektől a modern nyomdatechnika alkalmazásáig. Igyekeztünk megmutatni az előállításhoz és a terjesztéshez kapcsolódó konspirációs technikákat, a sajátos földalatti irodalmi és politikai piac megszületését és fejlődését. A kiállítás alkalmat adott arra, hogy mindezek történetét a látogató országról-országra nyomon követhesse. Ehhez kapcsolódóan bemutattuk azt is, hogy a politikai rendőrség milyen módszerekkel és eszközökkel próbálta akadályozni az előállítást és a terjesztést.

A kiállítás anyaga:
A szamizdat különféle fajtái: könyvek, újságok, röplapok, felhívások, aláírásgyűjtő ívek és hangfelvételek.
A szamizdat-készítés technikai eszközei és nyersanyagai.
Az egyes országok ellenzéki csoportjai közti együttműködés dokumentumai.
Szamizdatot és ellenzéki politikai megmozdulásokat népszerűsítő, azokról tudósító kiadványok.
Rendőrségi anyagok, ügynöki jelentések, összefoglaló jelentések, dokumentumok házkutatásokról és elkobzásokról, valamint a szamizdat-tevékenységgel összefüggő bírósági perek dokumentumai.
A müncheni Szabad Európa és Szabadság Rádiók szerepe a szamizdat támogatásában és terjesztésében szerte a régióban.
A "Párt szamizdata": szűk körben terjesztett, a legmagasabb rangú funkcionáriusok számára készült könyvek, periodikák, melyek a szélesebb közönség számára tiltott irodalmat ismertették.