A millenniumi kiállítás | 2001 december 31 - 2002 február 28

Kiállításunk bemutatja az elmúlt két évben közpénzből finanszírozott, kiemelt millenniumi eseményeket, programokat és alkotásokat. Ezidáig ez az egyetlen kiállítás, amely átfogó, teljességre törekvő képet igyekszik adni arról, milyen hivatalos rendezvények, központilag támogatott művek születtek a Millennium alkalmából. Az anyag összegyűjtéséhez segítséget kértünk a millenniumi eseményeket szervező, támogató és dokumentáló állami intézményektől, így például a Millenniumi Kormánybiztosi Hivataltól, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumától, a Magyar Televízió Vallási Szerkesztőségétől, a Duna Televíziótól, a Magyar Rádiótól, a Magyar Postától, a Magyar Nemzeti Bank Érmekereskedelmi Rt-től, a Műemlékvédelmi (ma Kulturális Örökségvédelmi) Hivataltól, és a Millennáris Kht-tól. A válogatás elsősorban a felsorolt intézmények értékítéletét tükrözi: az általuk legfontosabbnak ítélt, kiemelt költségvetésű eseményeket és programokat mutatjuk be. Ebből a szerkesztői alapelvből következik az is, hogy ha valamiről nem kaptunk információt vagy anyagot az intézményektől, úgy az nem jelenik meg a kiállításon sem. Kommentárokat a kiállított anyaghoz nem fűztünk. A kiállítás önmagáért beszél.

A kiállítás részben multimédiás bemutató: ötven monitoron futnak a millenniumi támogatással készült játékfilmek, a millenniumi híradós összefoglalók, a Koronának a Parlamentbe szállításáról és esztergomi útjáról készült filmek, vagy az egyházak millenniumi megemlékezései. Számítógépen követhetőek az Interneten föllelhető hivatalos millenniumi honlapok, dokumentumok és események.

Plakátok, múzeumi katalógusok, naptárak adnak ízelítőt a millenniumi kiállításokból, nagyméretű fotók mutatják be a kiemelt támogatású köztéri szobrokat. Négy megye valamennyi településének millenniumi szobra, emlékparkja is látható lesz a tablókon, s mint egy "kiállítás a kiállításban", megtekinthető lesz az NKÖM vándorkiállítása, amely a műemlék-rekon- strukciók összefoglalásaként bejárta az országot. A támogatott köteteket, kiadványokat, a Millenniumi Országjárót vagy a Magyar Nemzet millenniumi sorozatát az olvasósarokban lehet böngészni; megtekinthetők a Millennium alkalmából kiadott bélyegek és érmék; kiállítjuk Döbörhegy község millenniumi zászlaját a hivatalos dokumentumokkal, a zászlóátadás ceremóniájával kapcsolatos szakértői véleményekkel együtt.

A kiállítás anyaga néhány nagyobb tematikai csoportba rendeződik: a Szent Korona; Szent István; Kereszténység - Keresztény Egyház; Magyarország - Nagy-Magyarország - Trianon - Kárpát-medence; a nép művészete - hagyományőrzés. Kiemelt szerepet kapnak az egyházaknak az állammal közös, vagy az állam által is támogatott megemlékezései, millenniumi rendezvényei, hiszen a Millennium nemcsak az államalapítás, hanem a kereszténység felvételének évfordulója is volt.

Míg a dokumentumok és nyilatkozatok összegyűjtésével a hivatalos millenniumi intenciót kívántuk rekonstruálni, reményeink szerint a kiállított anyag segítségével annak megvalósulását is sikerül dokumentálni.

"A magyar állam és a magyar nemzet Szent István látnoki személyisége, isteni gondviselésben bízó küldetéstu- data és vasakarata révén vált alkal- massá arra a történelmi szerepre, amelyet ezer éven keresztül betöltött."
2000. évi I. törvény