RAGÁLYOS KÖZÉPKOR a rendszerváltás utáni Közép-Kelet-Európában | szeptember 15 - október 20

A rendszerváltás utáni kulturális változások egyik érdekes jelensége, hogy nálunk is megjelent, amit Umberto Eco a hetvenes évektől kezdve "új középkorként" emlegetett. A Magyarországon és Közép-Kelet-Európában újra feltámasztott középkor sajátos jegyeket mutat, amelyek megkülönböztetik a történelmi fesztiválok, látványosságok nyugati formáitól. Mindenekelőtt sokkal több benne a politika - olykor pozitív, de sokszor fenyegető vagy pusztító formában. A Jugoszlávia felbomlását követő háborúk a középkori műemlékeket is hadszíntérré tették. Más országokban a politikai csatákat vívják meg a középkori emlékek körül; vagy újonnan felépítik a nemzeti emlékhellyé tett középkori műemlékeket, a hajdan lerombolt óriástemplomokat. De van más is: állami és egyházi évfordulók, millenáris ünnepségek, új nemzeti szentté avatások, az archaikus tradíciók újraélesztése a hozzájuk kapcsolódó ideológiák, pogány kultuszhelyek, panoptikumok, turisztikai és gasztronómiai kiárusítások, filmek, rockoperák és fesztiválok révén. Hatalmas, burjánzó massza, melynek szinte ragályos terjeszkedését érdeklődve, meglepődve és olykor aggodalommal szemléljük. A kiállítás bemutatja az új műközépkor szövevényes politikai szerepét, hol szórakoztató, hol fenyegető megnyilvánulásait is.

Munkánk két fontosabb "előmunkálatra" támaszkodik, részben azok anyagát használja fel, egészíti ki.

2001-ben az OSA Centrális Galériája egy konferenciával egybekötött nagyszabású kiállítást rendezett a Magyar Millennium rendezvényeiről, melyet Dobó Katalin koordinált. E kiállítás anyagának egy része továbbra is látható az OSA weblapján:
http://www.osa.ceu.hu/galeria/katalogus/2001/millennium/virtual/index.html

2003. június 27. és július 12. között a CEU Medieval Studies Department által rendezett nyári egyetemi kurzusa - Uses and Abuses of the Middle Ages in Post-Communist East-Central Europe (A középkor felhasználása és kihasználása a posztkommunista Kelet-Közép-Európában) Klaniczay Gábor szervezésében - egy kutatóprogrammal egészült ki. Ennek során a diákok a régió minden országából gyűjtöttek dokumentumokat és képeket e témakörhöz, melyből az OSA Centrális Galériájában egy kis kiállítást rendeztünk a nyári egyetem és a konferencia résztvevői számára. Ezt a kiállítást bővített formában 2005. április 1-2-én bemutattuk a Uses and Abuses of the Middle Ages: 19th-21st century című Budapesten rendezett nemzetközi történészkonferencián.

Köszönetnyilvánítás

A kiállítást rendezte
Klaniczay Gábor - Tóth G. Péter
Dobó Katalin közreműködésével

A kiállítást támogatta
Pro Cultura Urbis
Budapest Főváros Önkormányzat Kulturális Bizottság
CEU Department of Medieval Studies

Grafika és installáció: Beck Judit

Köszönjük az alábbi intézményeknek, szervezeteknek és személyeknek, hogy hozzájárultak a kiállítás létrejöttéhez:
Cziráki Viktor
Eörsi Sarolta
Erdősi Péter
Gecser Ottó
Hidán Csaba
Hoppál Mihály
Laszlovszky József
Nyers Csaba
Réthelyi Orsolya
Sallayné Tóth Vera
Sedlmayr Krisztina
Takács András
Tóth Csaba
Tóth Tamás
Virágos Gábor
Zsuppán András

Magyar Nemzeti Múzeum
Veszprém Megyei Múzeumi Igazgatóság
Veszprémi Petőfi Színház
Veszprémi Városi Művelődési Ház
PMMI Árpád Múzeum
Zikkurat Produkció

Külön köszönet az OSA Archívum munkatársainak és az anyaggyűjtésben résztvevő diákoknak a CEU Medieval Studies tanszékéről.