Roma holokauszt és rasszizmus a mai Európában | január 27 - március 12

A Centrális Galériában (1051 Budapest, Arany János u. 32.) január 27-én, a Holokauszt nemzetközi emléknapján nyílik meg a "Roma holokauszt és rasszizmus a mai Európában" című kiállítás. Rendezője a Német Szinti és Roma Dokumentációs és Kultúrközpont (Heidelberg) és a budapesti Holocaust Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány.

A 72 méter hosszú, mintegy 150 négyzetméternyi területet elfoglaló látványos kiállítás nemcsak vizualitásával, hanem információival is hatást gyakorol látogatóira, amit mobil készülékeken hallgatható magyar nyelvű hangzó anyag is segít. Célja, hogy a látogatót szembesítse a második világháború borzalmainak egy kevés nyilvánosságot kapott fejezetével, a cigányság deportálásának és megsemmisítésének kísérletével. A kiállítás azonban nemcsak a haláltáborokról szól, hanem az oda vezető történelmi előzményekről, és a romák 1945 után is folytatódó, faji alapú hátrányos megkülönböztetéséről is, különös tekintettel Közép- és Kelet-Európa társadalmaira.

Az utazó kiállítást január 17-én Strasbourgban, az Európai Parlamentben mutatták be a közönségnek, s útjának első állomása Budapest. Ezt követően a kiállítás következő állomásai Pécs, Prága, Brno, majd Lengyelország és Hollandia kiállítóhelyei.

A kiállítás másfél hónapja alatt mind a Holocaust Dokumentációs Központ, mind az OSA Archivum, a Centrális Galéria anyaintézménye számos kapcsolódó kulturális programot szervez, köztük filmvetítéseket és nyilvános vitákat; ezek programja a www.hdke.hu, illetve a www.archivum.ws honlapokon követhető.

Megnyitó: január 27-én péteken 19 órakor

Köszöntőt mond Székely Gábor, a Holocaust Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány kuratóriumi elnöke

A kiállítást megnyitja: Göncz Kinga ifjúsági, szociális, családügyi és esélyegyenlőségi miniszter

Felszólal: Romani Rose, a Német Szintik és Romák Központi Tanácsa elnöke

Közreműködik: Pege Aladár, Kossuth-díjas nagybőgőművész.