Visszacsatolás • Észak-Erdély, 1940 | augusztus 30 - október 10

A kiállítás célja, hogy bemutassa Észak-Erdély visszacsatolásának korabeli fogadtatását és visszhangját magyar és román oldalon egyaránt, és felvillantsa az esemény hosszabb távú következményeit.

A második bécsi döntés alapvető következményekkel járt a két ország második világháborús részvételének alakulására, és mindmáig érzékeny, sok tekintetben feldolgozatlan traumákat hordoz mindkét nemzet emlékezetében. A tengelyhatalmak, elsősorban a hitleri Németország diktálta döntés során visszakerült Magyarországhoz egy mintegy 43 ezer km2 nagyságú terület, a Székelyföldet is magába foglaló ún. "Észak-Erdély", a trinoni békeszerződésben Romániához csatolt egykori magyar területek kétötöde. "Dél-Erdély", mintegy 60 ezer km2 román terület maradt.

A kiállítás korabeli levéltári dokumentumok, sajtóanyag, magyar és román propagandaanyagok, privát visszaemlékezések és naplók, rádióadások, valamint korábban soha nem látott amatőr fényképek és filmek segítségével idézi fel, az emberek hogyan élték meg a történelmi változásokat. A kiállítás távolságot tart a nacionalista propagandától: a hivatalos propaganda és a föltámadó illúziók mögötti valóságos történéseket igyekszik megmutatni. A lelkesedés és az elkeseredés képei mellett tragikus momentumokat is, amelyek a visszacsatolás aktusát kísérték mindkét oldalon. Nem akarunk semmit sem elkendőzni vagy szépíteni. Célunk az, hogy a 70. évfordulón tárgyilagos, a történelmi emlékezetet mindkét oldalon torzító sérelmi attitűdöktől mentes rekonstrukcióval segítsük elő a múlttal való szembenézést, azoknak a traumáknak a feldolgozását, amelyek a magyar-román viszonyt mindmáig terhelik. A kiállítás ezért magyar és román történészek közös munkáján alapszik.