OSA

Mi(volt) ez?
Gyorskonferencia a forradalom ötvenedik évfordulójának megemlékezéseiről

Bence György kezdeményezésére az ELTE Bölcsészettudományi Karának Társadalomfilozófia és Etika tanszéke a Budapesti Könyvszemlével közösen gyorskonferenciát rendezett 199O december 7-én, "Láttuk-e, hogy jön? (A társadalomtudomány sikerei és kudarcai a kelet-európai politikai átalakulásban)" címmel. Az egy napos gyorskonferencián harminc rövid előadás hangozott el. Az elhangzott hozzászólásokat a T-Twins Kiadó jelentette meg 1991-ben. Az OSA Archívum, a Budapesti Könyvszemlével közösen 2OO6 december 1-én gyorskonferenciát rendez "Mi (volt) ez?" címmel, (az 1956-os forradalom ötvenedik évfordulójának eseményeiről). A szimpóziumot a rendezők a BUKSZ alapító szerkesztője, a szerkesztőbizottság első elnöke, Bence György emlékének ajánlják. Az 199O-ben rendezett konferenciára Bence György harminc előadót hívott meg, és mint bevezetőjében fogalmazott: "a meghívottak körét igen tágra nyitottuk. Nemcsak politikai tudósokat, szociológusokat, közgazdászokat, pszichológusokat hívtunk meg, hanem meghívót küldtünk filozófusoknak és teológusoknak, történetíróknak és publicistáknak, elméleti és gyakorló jogászoknak, irodalom- és művészetkritikusoknak, sőt, alkotó művészeknek is." Az ötvenedik évforduló eseményeit elemző szimpózium előadóinak felkérésekor Bence György intencióját követtük.

Szándékunk szerint a gyorskonferencia 1956 és 2006 kapcsolatát, a megemlékezéseket, az emlékezés műveit, az emlékműveket, a forradalom kulturális, ideológiai nyomait, hatásait elemezné. Nem célunk értelmezni a megemlékezések közvetlen politikai következményeit, bár az ötvenedik évforduló eseményeit nehéz megérteni az aktuális politikai helyzet elemzése nélkül. (Megkockáztatható az a feltevés is, hogy az elmúlt hónapok politikai fejleményei másként alakultak volna a gyorsan közelgő évforduló nélkül.) Arra keresnénk a választ, hogy az ötvenedik évforduló fényében mit lehet kezdeni a forradalommal, annak történetével és emlékével. Nem lenne haszontalan összevetni 1956, illetve 1848 helyét a magyar közgondolkodásban. A konferenciára 2006. december 1-én 9-18 óra között kerül sor az OSA Archivumban (Budapest, 1051, Arany János utca 32, tel: 327 3250). Reményeink szerint közel húsz, rövid, tizenöt perces, előadás hangzana el. Minden előadás után két rövid kérdésre és válaszra biztosítanánk időt. A hozzászólásokról hangfelvétel készül.

Az előadók nem teljes listája: Báron György, Boros Géza, Enyedi Ildikó, Gyáni Gábor, György Péter, Kende Péter, Komoróczy Géza, Kornis Mihály, Ludassy Mária, Mink András, Örkény Antal, Rainer M. János, Radnóti Sándor, Rév István, Révész Sándor, Sükösd Miklós, Ungváry Rudolf, Varga László

© 1995-2012 OSA Archivum at Central European University