RAGÁLYOS KÖZÉPKOR a rendszerváltás utáni Közép-Kelet-Európában | szeptember 15 - október 20

filmvetítés-sorozat az OSA Archivumban

2006. szeptember 28. csütörtök, 18.00
Andrej Rubljov (Andrej Tarkovszkij, szovjet, 205 perc, 1966)
A 15. századi inkonfestő, Andrej Rubljov életén alapuló történet 7 epizódból áll, mely a középkori Oroszország politikai és szociális forrongásain keresztül követi végig Rubljov életének alakulását. A film a kormány megrendelésére készült, hogy ezzel ünnepeljék a Rubljov évfordulót. A forgatókönyvet Andrej Koncsalovszkij írta, eredetileg "András-passió" címmel. Tarkovszkij kihasználta, hogy a forgatókönyv kevés konkrétumot tartalmazott a festő életéről, így olyan életrajzi filmet készített, amely a saját művészi, filozófiai és teológiai látomását tükrözte. A film Rubljovot nem alkotói életpályája csúcsán lévő művészként mutatja be, hanem esendő emberi lényként: egy szerzetest látunk, aki az élet legsötétebb bugyraiba merül el, hogy saját szenvedésútján keresztül elérje a művészet igazságát. Amikor az eredeti verziót (205 perc) 1966-ban bemutatták, a nézők megtapsolták, de egy kormánybizottság azt követelte, hogy a rendező vágja újra az alkotást. Miután ezt Tarkovszkij megtagadta, a filmet 1971-ig betiltották, s a rendezőnek hét évet kellett várnia, míg engedélyt kapott a következő filmje forgatásához. A filmvetítésen az eredeti változatot mutatjuk be.
Orosz nyelven, angol felirattal.

2006. október 4. szerda, 18.00
Méhek Völgye ( Frantisek Vláčil, Csehszlovákia, 1967, 97 perc)
Ebben a lenyűgöző történelmi drámában felfedezhetjük a rendező Frantisek Vláčilnak, az 1960-as cseh újhullám egyik alapítójának elkötelezettségét a "tiszta film" eszméje mellett. A filmben Lord Vlkov fiát, Ondrejt 12 évesen elküldik tanulni a teuton lovagok rendjébe. Barátságot köt a rend egy tagjával, Arminnal, aki vezetője lesz istenkeresésében. Miután találkozik egy másik, menekülőfélben lévő rendtársával, Rotgierrel, Andrej hite megrendül, s a rendből hazamenekül gyermekkori otthonába. Apját holtan találja, földjeiket műveletlenül, embereiket pedig reményvesztetten. Ondrej vigaszt és erőt merít apja özvegyétől, de mihelyst örömet és bőséget teremt birtokán és élete új értelmet nyer, Armin rátalál és szembesíti régi életével. A Méhek Völgye egy férfi szívszaggató története, aki istenhite és boldogság utáni vágya között őrlődik.
Cseh nyelven, angol felirattal

2006. október 11. szerda, 18.00
A Suram erőd legendája (Sergej Paradzsanov, szovjet, 1984, 82 perc)
Közel 15 évvel azután, hogy remekművét, a Gránátalmák színét leforgatta, majd koholt vádak alapján éveket töltött börtönben és munkatáborokban, Paradzsanov végül a Suram erőd legendájával tért vissza a filmvilágba. Első két filmjét Ukrajnában és Örményországban forgatta, ennek a filmnek pedig a Grúzia Film lett a forgalmazója. A cselekmény a középkori Grúziában játszódik, s egy régi grúz legendán alapul. Az utolsó fal mindig leomlik a Suram erődben, bármivel is próbálkoznak az építők. Egy szerelme által eltaszított nő azt a jóslatot mondja, hogy az egyetlen megoldás az erőd körüli fal befejezésére, ha belefalaznak egy férfit. A hercegnek, aki elhagyta őt, azt tanácsolja, hogy áldozza fel saját fiát a Suram erőd védelme érdekében. Paradzsanov sajátos lírai nyelvezetet használ, létrehozva a középkori Kaukázus vizuálisan és kulturálisan eklektikus univerzumát, szabadon kombinálva össze nem illő elemeket. Célja nem a történeti hűség rekonstruálása, hanem egy új világ megteremtése a költészet erejével.
Grúz és orosz nyelven, angol felirattal.

2006. október 19. csütörtök, 18.00
Anno Domini 681: A Kán dicsősége (Ljudmil Sztaikov, bolgár, 1981, 90 perc)
Krisztus után 651-ben meghalt Kubrat Kán és a kazárok még erőteljesebb támadásokat intéztek Nagy-Bulgária ellen. A Kán öt fia felosztotta a bolgár törzset és mindegyikük keresett egy új földterületet, ahol békében élhet népével. Asparuk Kán, a legfiatalabb fiú nyugatra ment és egy évekig tartó, sok nehézséggel tarkított utazás után dél felé vette az irányt, átkelve a Dunán Mőziába. 680-81-ben, szövetségben a szlávokkal hihetetlen győzelmeket aratott a római légiók felett, arra kényszerítve a Bizánci Birodalmat, hogy elismerje a az új bolgár állam megalakulását. Az Asparuk Kán című filmet Bulgária megalapításának 1300. évfordulójára készítették. A vágott változat az eredeti, majdnem 6 órás, háromrészes művet rövidítette le közel 95 percre. Egy pazarul fotografált, 50 000 statisztával forgatott film, mely elmeséli ezeket az eseményeket: a vándorlást az ázsiai sztyeppéken, Nagy-Bulgária elestét, Asparuk kalandos nyugati vándorlását és a bizánci erőkkel vívott döntő ütközeteket.
Angol nyelven, bolgár felirattal.