Atom | április 26 - június 11

Filmvetítések

2006. április 27. csütörtök, 18.00
Szerelmem, Hiroshima (Alan Resnais, 1959, Franciaország, 86 perc, francia nyelven, angol felirattal)
A francia újhullám alapfilmje, Alain Resnair első játékfilmje minden idők egyik legmeghatározóbb alkotása egy francia színésznő (Emmanuelle Riva) és egy japán építész (Eiji Okada) rövid, perzselő viszonyáról a háború utáni Hiroshimában. Emésztő szenvedélyük arra ösztönzi őket, hogy felidézzék saját fájdalmas emlékeiket a szerelemről és szenvedésről. A film újító jelleggel alkalmazza a visszapergetést, az ún. flashback-et az Oscar-díjra jelölt forgatókönyv alapján, melyet Margaurite Duras írt. Reisnas finoman szövi egybe a múltat és a jelent, a személyes szenvedést és a közös emberi fájdalmat ebben a mélabús filmben.

2006. május 4. csütörtök, 18.00
Dr Strangelove avagy hogyan tanultam meg, hogy ne féljem és ne szeressem a bombát (Stanley Kubrick, USA, 1964, 93 perces, Angol nyelven)
Az amerikai légierő tábornoka, Jack Ripper azzal a paranccsal küldi el bombázóalakulatát, hogy pusztítsák el a Szovjetuniót. Azt gyanítja, hogy a kommunisták összeesküvést terveznek, melynek célja, hogy megfertőzze az amerikaiak "becses testnedveit". Az amerikai elnök találkozik a tanácsadóival, amikor is a szovjet nagykövet tájékoztatja, hogy ha a Szovjetuniót nukleális támadás éri, az elindítja az "ítélet napjának gépét", mely minden növényt és állatot kipusztít a Földön. Peter Sellers játssza mindhárom szereplőt, akik megelőzhetik a tragédiát: a brit csoport kapitányát, Lionel Mandrake-et, az egyetlen embert, akinek közvetlen kapcsolata van a tébolyodott Ripper tábornokkal, az amerikai elnököt, Merkin Muffly-t, akinek a katasztrófa elkerülése érdekében alkalmazott leghatékonyabb módszere attól függ, hogy sikerül-e kiengesztelni az alkoholista szovjet kormányfőt, valamint egy volt náci zsenit, dr. Strangelove-ot, aki arra a konklúzióra jut, hogy "egy ilyen szerkezet gyakorlatilag nem rendelkezne elég elrettentő erővel olyan okok miatt, melyek pillanatnyilag túlságosan nyilvánvalóak". Vajon a bombázókat időben megállítják, vagy Jack Ripper tábornoknak sikerül elpusztítania a világot?

2006. május 11. csütörtök, 18.00
Az Atom kávéház (Jayne Loader, Kevin Rafferty, Pierce Rafferty, 1982, USA, 88 perc, angol nyelven)
Az 1950-es, 60-as évek amerikai propagandafilmjeinek olykor harsányan vidám, olykor komoly hangvételű részleteiből összeállított válogatás. A produkció célja, hogy leleplezze az atombombával kapcsolatos félrevezető és olykor merő hazugságokon alapuló kormánypropagandát. Néhány, már klasszikusnak számító oktatófilmből mutatunk be jeleneteket, mint a "Duck and Cover", amelyben arról biztosítják az iskolásokat, hogy egy nukleáris támadást túlélhetnek, ha összekuporodnak az osztályterem fala mellett. Egy másik részletben egy csomó sertést katonai egyenruhába öltöztetnek és hagynak elpusztulni egy kísérleti nukleáris robbantás során, hogy megtapasztalják: az emberek is (akiknek bizonyítottan ugyanolyan a bőrállaga, mint a sertéseknek) kibírnának egy ilyen megpróbáltatást. A filmösszeállítás egyrészt azt szemlélteti, hogy akkoriban a szakértők mennyire keveset tudtak az atomról, másrészt pedig azt, milyen kiterjedt propaganda-hadjáratot folytattak annak érdekében, hogy csillapítsák az amerikai lakosság és a katonák félelmét.

2006. május 18. csütörtök, 18.00
O-BI, O-BA, avagy a civilizáció vége (Piotr Szulkin, Lengyelország, 1984, 85 perc, lengyelül, angol feliratozással)
A helyszín egy földalatti kazamata, ahová egy nukleáris holokauszt után összezsúfolják a lerongyolódott, szakadt túlélőket. Nyolcszáz ilyen túlélő vár az "Űrbárka" érkezésére, ami majd kimenti őket, mialatt az élőhelyük tönkremegy. Gyorsan kiderül, hogy a Bárka nem is létezik, a hatalmon lévők találták ki az egészet. Az emberek mégis hisznek a Bárka legendájában és úgy döntenek, hogy a bibliai útmutatásokat követve építenek maguknak egyet és el is kezdik kiosztani a mentőhajóra az ülőhelyeket. Ezalatt a bunker betonboltozatát már az összeomlás fenyegeti, és egy Soft nevű mérnöknek kell megerősíteni a mennyezet szerkezetét. A mérnök mindezek ellenére meg akarja építeni a Bárkát, de rájön, hogy a háború után nem maradt meg egy Biblia sem. Egy titkos repülőgéppel próbál elszökni, de ráeszmél, hogy a repülőgépet úgy építették át, hogy hasonlítson a Bárka-utánzatra. A dóm összedől, a tömeg a fény felé kezd szaladni, ami a Bárka eljövetelét jelenti nekik. Kegyetlen és kíméletlen portré az apokalipszis utáni paranoiáról, amelyet a lengyelországi katonai szükségállapot ihletett.

2006. május 25. csütörtök, 18.00
Pripjaty (Nikolaus Geyrhalter, Ausztria, 1999, orosz, ukrán nyelven, angol feliratozással, 100 perc)
Portré azokról, akik az 1986-os csernobili katasztrófa óta a sugárfertőzött térségben élnek. Történetek azokról, akik el sem mentek, és azokról, akik visszatértek. Milyen az élet a láthatatlan és felfoghatatlan radioaktivitás árnyékában? Hogyan lehet megbirkózni egy katasztrófa utóhatásaival, ami állítólag képtelenség? Négy történet, négyféle bepillantás "az ő zónájuk" hétköznapjaiba.

OSA Archivum - Galeria Centralis
Budapest V., Arany János utca 32.
A belépés díjtalan, minden érdeklődőt szeretettel várunk.