<<Vissza Népművészet, hagyományőrzés
Magyar Nemzet. Millenniumi melléklet
2000. szeptember 16.
Történelem - ahogyan az Állami Népi Együttes látja

Táncos magyarok


Jövőre lesznek ötvenévesek. A millenniumi évadban zeneként, táncként, színházi produkcióként monumentális, az együttes történetében páratlan tebesítményre vállalkoztak - a BM Duna Művészegyüttes tánckarával karöltve - a Táncos magyarok című tánctörténeti darabbal.
Abból indultak ki, hogy amit mi néphagyománynak, népművészetnek nevezünk, az nem valami időtlen, misztikus dolog, hanem történeti hagyaték. Tartalmazza mindazon kulturális áramlatokat, amelyek egykor végigjárták Európát. Európa közepén a hozzánk érkező nyugati hatás összekeveredett a Keletről hozott hagyományokkal.
- Az évszázadok során a parasztság volt az egyetlen társadalmi réteg, amely viszonylag érintetlenül maradt. A XX. századi ember az ő információikból ismeri a Kárpát-medence zenei történetét. Mára a hazai folklorisztika akkora
adatmennyiséget halmozott fel, amelyból világosan kirajzolódnak azok a tendenciák és csomópontok, amelyek megadják a táncok történelmi hátterét: azaz a paraszti közegben megváltozott táncokból és a történeti leírásokból együttesen tárul elénk az elmúlt korok táncvilága - magyarázza Sebő Ferenc, az együttes művészeti vezetője.
A magyar államiság egységes voltát jelzi, hogy szinte minden területen fellelhető minden tánctörténeti stílus, csak a régi és az új aránya másképp keveredik Erdélyben reneszánsz elemeket, Moldvában középkorias anyagot találni, a Dunántúlon a XIV--XV. századhoz kötődő ugrós tánc divatját...
- A Táncos magyarok című összeállításnál figyelembe vettük az élő népzenei és néptáncos formákat - hiszen a táncosokban pontosan őrződtek meg az információk, generációról generációra. Figyeltük a régi, írásos anyagokat (utazók leírásai, történészek munkái, históriák, néprajzi gyűjtések). Pesovár Ernő népzenekutató vetette egybe a fennmaradt írásos anyagot az élő népzenei anyaggaL Egy-egy odavetett utalás fontos adatot hordozhat: kiderült például, hogy Balassi Bálint 1572-ben a pozsonyi koronázáson magyar tánccal vett részt, amirol már akkor megjegyezte a krónikás, hogy a juhászok is járják Ezt az úgynevezett hajdútáncot a juhászok e században is ugyanúgy járták, mint Balassi idejében. Büszkén hangoztathatom: amit a Táncos magyarokban a színpadon látni, nem fantáziálás, hanem hiteles információ - mondja Sebő Ferenc.
A táncdarabban különböző történelmi korok elevenednek meg: az első kép a Regölés címet viseli, s az egyetlen, amely részben a fantázia eredménye. Nem ismerjük ugyanis a honfoglalás korabeli táncokat. A gótika idejéből megidézik a körtáncokat, közülük is azokat, amelyek a néphagyományban fennmaradtak. A háborúk idejéből maradt ránk a hajdútánc - e rekonstrukcióra különösen büszkék -, majd a reneszánsz idők udvari és páros táncai következnek. Nyomon kísérik, mint vált át a kollektív tánc az egyéni, illetve páros táncra, ahol a férfi megérintheti női partnerét. Előadásukban helyet kap az individuális táncokb61 kialakult verbunk, majd nemzeti táncunk a reformkorból, a csárdás. A XX. századhoz közeledve bemutatják, mely táncok maradtak fent paraszti környezetben. Végül a táncházmozgalmat, és az énekelt verset is felidézik az 1970-es évekből, és Nagy László regösénekével zárják a történelmi áttekintést. A kosztümök az egyes történelmi korokhoz igazodnak. E látványos időutazással céljuk - kimondva-kimondatlanul - az ismeretterjesztés.
Sebő Ferenc azt állítja, egész életében erre a darabra készült. S valóban: a paraszti kultúrát bemutató táncdarabokhoz szokott közönségre a reveláció erejével hatottak a Táncos magyarok. Sokan mondogatták: "Nem is tudtuk, hogy ez mind a miénk!" A gyerekek szájtátva nézték, a pedagógusok is.
- Az évfordulós eseményeken természetesen jelen vagyunk, októberben Japánba utaztatjuk a darabot, mert számunkra fontos, hogy magyarok és külföldiek egyaránt megismerjék a különleges összeállítást- mondja Serfőző Sándor az Állami Népi Együttes igazgatója. Novemberben a Vajdaságban és a Felvidéken vendégszerepelnek. A jövő évadra kifejezetten az ifjúság körében szeretnék terjeszteni a tánrcjátékot határon innen és túl. A népszerűsítést szolgátja a nemsokára megjelenő CD- és videoanyag. A régi gyakorlattal ellentétben ennek a darabnak három olyan fiatal koreográfusa volt, akik nem paraszti kömyezetből érkeztek, és más módon interpretálták a folklórelemeket, mint elődeik. Juhász Zsolt és Varga Zoltán mellett a harmadikat, Mihályi Gábort tavaly a Táncművészek Szövetségének elnöksége az ország legjobb koreográfusának találta. Sebő Ferenc hangsúlyozza, hogy a Táncos magyarokat nem csak a millenniumra szánták. Elvi jelentősége abban van, hogy felfedezi a történelmet a tánchagyományban.
Magyar nemzet. Millenniumi melléklet
2001. március 14.
Forradalmunk pipákon


Kőzös kiállítást szervezett a Magyar Nemzeti Múzeum és a keszthelyi Balatoni Múzeum a magyar kultúrtörténetben fontos szerepet játszó pipákról. A magyar pipa története - A magyar történelem pipákon címmel. A második világháborúban nagyrészt megsemmisült kollekció, a Nemzeti Múzeum kiemelkedő értéket képviselő pipáinak, pipázási kellékeinek első darabjai az 1860-as években kerültek a gyűjteménybe. A reformkor nagyjának - Kisfaludy, Vörösmarty, Vajda János - történeti értékű pipái mellett iparművészeti alkotásként is figyelemre méltó míves pipafaragványok gyarapftották a dohányzástörténeti emlékeket. A magyar dohányzáskultúra már a XVIII. századtól kezdve folyamatosan művészi alkotásként is jelentős faragványokat hozott létre, díszítve a közkedvelt füstölgő szerszámokat, ugyanakkor gazdáik a helyi közösségben elfoglalt státusát is kifejezte, jelezte társadalmi hovatartozását, de még politikai nézeteit is (a '48-as érzelműek előszeretettel díszítették kedvenc pipájukat például a magyar nemzeti mitológiából vett képekkel, az aulikus érzelműek egy-egy Habsburg képmását faragtatták pipájukra). Az 1848-49-es szabadságharc leverése után, a még megkoronázatlan Ferenc József idején a pipákon gyakran feltűnő Szent István koronázásának a témája nyíltan ellenzéki jelentést hordozhatott. A tiltások ellenére nagyon hamar megjelentek a pipákon a szabadságharchoz szorosan kapcsolódó témák, találhatunk pipákat Petőfi Sándor képmásával díszítve, gyakori téma a hazájától búcsúzó Kossuth Lajos, de még az első felelős magyar kormány képmásával ellátott pipát is találni. Ez utóbbi, bár kicsit összezsúfolva, de megjeleníti az áprilisi törvények nyomán létrejött pesti minisztériumot Batthyánytól Deákig. A pipát a beütés szerint készítő Weisz mesternek mindenestre nehéz dolga lehetett a '48-as kormány egy helyre való zsúfolásával. A szabadságharc nagyjai közül is sokan pipáztak: Kossuth Lajosnak már pozsonyi országgyűlési követ korában ajándékozott pipát egy tisztelője, Petőfi Sándor is gyakran rágyújtott a jófajta dohányra, Arany Jánosról meg azt tartotta a hagyomány, hogy mindennap más csibukból eregette a füstöt. A katonáktól pedig éppenséggel természetesnek vették a dohányzást: a honvédtáborokban a tábornoktól a közlegényekig majd' mindenki rágyújtott a harc szüneteiben. Persze a főtisztek díszes kivitelű, szépen faragott tajtékpipája nagyban különbözött az egyszerű honvédek cseréppipájától.
<<Vissza Népművészet, hagyományőrzés