<< Vissza Az 1938-as Szent István Emlékév .
A National Geographic Magazine cikke Magyarországról 1938 januárjában


MAGYAR MIRTUSZ ÉS MELANKÓLIA

Büszke magyar lobogók láthatók a budapesti királyi palota ablakai előtt félárbocra eresztve a húsz éve „elvesztett négy vármegyéért”, ahol, mint hazafias lelkületű magyarok megjegyzik, „most négy idegen zászló leng”.
Horthy Miklós, Magyarország kormányzója szomorúan mondta nekem: - Mintegy 800 éve ez volt Európa legnagyobb nemzete. Még 1914-ben is megvolt mindene: területe és lakossága, ásványa, erdeje, gazdagsága, tengeri kikötője, hajója. Nézzen meg most minket!
Ennek ellenére boldog vagyok, hogy magyar lehetek. A legszegényebb, legalacsonyabb származású parasztunk is inkább levágatná a kezét, semmint hűtlen maradjon ígéretéhez. A gabonánk Amerikába megy, zenészeink Lengyelországba, sakkozóink Franciaországba, és felülmúlják a legjobbakat.
Berlinben nemzetközi versenyt hirdettek a világ legügyesebb szakácsa címért.
- És ki lett a nyertes? - kérdeztem.
- Az én szakácsom!

„FELTÁMADÁS”, A NEMZETI ÁLOM

Horthy Miklós, a flotta nélküli tengernagy 19 évvel ezelőtt lovagolt be Budapestre, Kun Béla négyhónapos véres kommunista diktatúrája után.
A magyarok kormányzójuknak ismerték el, hogy megmaradhasson a több mint hétszáz éves alkotmány, és irányíthassa a király nélküli országot, ahol ezer éve Szent István koronája jelképezi az alkotmányos királyságot (l. a képet a 3. és a 4. oldalon).
A gyerekek naponta egyformán kezdik és végzik iskolai napjukat: panaszosan imádkoznak az újra egyesülő hazáért, amelyet - mivel később születtek - már nem ismerhetnek. Ajtók ezreit díszítik fémlemezek a töviskoszorúval övezett Magyarország képével. Egy népszerű, puritán képeslapon kis füllel téphető le a régi Magyarországból egy darabka - miként a trianoni szerződés tette azt az ország területének csaknem háromnegyedével.
Egy nyírt sövényből készült térkép Budapest egyik parkjában a Nemzetet mutatja „akkor és most”. Ugyanez a motívum jelenik meg a pékek kirakataiban a süteményeken, a gyermekjátékok tucatjain, minden buszon és villamoson. „Maradjon így, mint most?” mondja a felirat. „Nem, nem, soha!”
Ez a gondolat uralja a magyar életet és gondolkodást. Jelentőségét meg kell értenünk, máskülönben Magyarországot nem fogjuk érteni.
<< Vissza Az 1938-as Szent István Emlékév .