<<Vissza Az 1938-as Szent István Emlékév
Horthy Miklós kormányzó helyéről felállva mondotta el beszédét:

Két évvel ezelőtt - úgymond - fogant meg a gondolat, hogy a mai időkhöz illő szerény formában kifejezést adjunk a csodálatnak és mélységes hálának, amelyet első szent királyunknak a muló évszázadok fölé emelkedő hatalmas egyénisége és országépítő munkája iránt érzünk.
Nagy őse, a honfoglaló fejedelem, hazát adott népének, amidőn annak sorsát a Kárpátok medencéjéhez kötötte, de Szent István volt az, aki véglegesen berendezte a magyarság új otthonát és irányt szabott a nemzet egész jövő életének.
Látnoki szemével felismerte és lángeszével megoldotta a nagy problémát, amely a nemzet élete és halála fölött döntött, midőn bensőséges hittel, mélységes meggyőződéssel, nemes példával, jóságosan irányító atyai kézzel, de ha kellett: minden ellenszegülést letipró eréllyel megalkotta a keresztény magyar királyságot, felépítette a nemzeti államot, bevezette a népet a nyugati nemzetek kultúrközösségébe.
A nagy király mindent felölelő elméje megszervezte a magyar nemzet önkormányzatának alapvető intézményeit, a királyi tanács, a székesfehérvári törvénynap, a vármegye életrehívása s az egyházi, polgári és katonai közigazgatás, a gazdasági és kulturális fejlődés megalapozása által. Ezzel oly szilárd, de fejlődésképes és a haladó korhoz alkalmazkodó keretet adott a nemzeti életnek, mely túlélte évszázadok viszontagságait és lehetővé tette, hogy a magyar faj keletről hozott értékes tulajdonságait, sajátos egyéniségét, politikai és katonai erényeit átmentse a jelenkorba.
A szentistváni állameszme Közép-Európában mindenkor a béke és igazság, a szentkorona alatt élő népek testvéri egyetértésének és boldogulásának záloga volt. A történelmi viharok időszakonként elhomályosították Szent István állameszméjének fényét, de az eszmében lakozó életerő és lendület mindig újból és újból napvilágra tört.
Szent István áldott jobbja ma is irányt mutat a nemzet ezeréves útján. S ha mi, kegyeletes utódok hódolni akarunk a magyarság szent és bölcs vezérlő szelleme előtt, azt őseinkhez és magunkhoz méltóan csak egy szent fogadalom alakjában tehetjük, midőn megfogadjuk, hogy minden képességünkkel és egyesített erőnkkel azon leszünk, hogy visszaszerezzük Szent István országának hajdani fényét.


(Forrás: A Szent István Emlékév. Bp., 1940. 88-89. l.)
<<Vissza Az 1938-as Szent István Emlékév