Aby Warburg: Mnemosyne atlasza | április 4 - május 4

Filmvetítés
Csütörtök, április 17. 18.00

Aby Warburg - Az emlékezés atlasza c. kiállításhoz kapcsolódóan az OSA Archivum bemutatja Eric Breibart Az emlékezés archívuma című dokumentumfilmjét.

A filmet a rendező, Eric Breibart fogja bevezetni. A vetítés után Rév István beszélget a rendezővel. (A rendezvény nyelve angol.)

Az emlékezés archívuma (2003, 25') a korszakalkotó német művészettörténész, Aby Warburg gondolatvilágát értelmezi. A film nem a hagyományos biográfiák mintáját követi, hanem megpróbálja Warburg eszméit képekbe önteni. Warburgnak a pueblo és hopi indiánoknál tett látogatása ihlette előadásrészletek, archív és kortárs képek, fotográfiák összefonódása illusztrálja Warburg világát.

A rendezőről
Eric Breibart író és dokumentumfilmes New Yorkban él. Összehasonlító irodalmat tanult a Columbia Egyetemen, később a Yale-en, majd a párizsi Filmakadémián filmstúdiumokat végzett. Számos portréfilmet készített, köztük Robert Indianáról, Aby Warburgról, Diego Riveráról, Frederick Winslow Taylorról, Harry Trumanról valamint az 1904-es St. Louis-i Világkiállításról. 1997-ben ez utóbbiról könyvet is írt A World on Display címmel.