Az élők és a holtak archívuma – Carolus Linnaeus emlékére | január 31 - március 16

Élők és holtak archívuma – dokumentumfilm-sorozat a Centrális Galéria azonos című kiállításához kapcsolódóan.
2008. február 14-től március 13-ig, csütörtökönként este 6 órakor

Az ismeretterjesztő– és dokumentumfilmek növénygyűjteményeket, arborétumokat, herbáriumokat és magbankokat, múzeumokat és könyvtárakat, valamint ásvány- és kőzettárakat, híres könyv- és múzeumi gyűjteményeket és gyűjteményépítőket mutatnak be. A filmeket öt téma köré csoportosítottuk, ezek:

  • Carl Linné és a környezetvédelem
  • Növények archívuma – a botanikus kertektől a génbankig
  • Az információ tárhelye – a könyvtártól az internetig
  • Ásványok és kőzetek gyűjteményei Magyarországon
  • Furcsaságok gyűjteménye: a Wunderkammertől az ethno zoo-ig

Minden egyes vetítést bevezető és beszélgetés kísér, vendégeink a témák szakértői. Így a filmsorozat kultúrtörténeti bevezetőivel betekintést nyújt a gyűjtemények keletkezésének történetébe, korszakalkotó gyűjtők és teoretikusok munkásságába, valamint a gyűjteményépítés elméleti kérdéseibe és mai gyakorlatába.

Várjuk mindazokat, akiket érdekel a növények, állatok, ásványok és kőzetek világa, rendszerezése, illetve egyes kapcsolódó témák, mint pl. a környezetvédelem. A sorozat érdekes és hasznos lehet azoknak is, akiket foglalkoztat a múzeumi és könyvtári gyűjteményépítés és rendszerezés, valamint az internetes információ tárolás és keresés kérdésköre.

Várjuk középiskolai csoportok jelentkezését is!

Helyszín: OSA Archívum, Centrális Galéria
1051 Budapest, Arany János u. 32.
A vetítésekről további információ: Ábrahám Nóra, abrahamn@ceu.hu
A belépés díjtalan

2008. február 14. 18 óra

Téma:
Carl Linné és a környezetvédelem
Svéd dokumentum road-movie az élővilágot fenyegető környezetkárosításról, Carl Linné, a növénytan atyja születésének 300 évfordulóján.
Bevezetőt mond és a film utáni beszélgetést vezeti: Ámon Ada, Energia Klub

Film:
Linné expedíció / Expedition Linné (2007, 72 perc)
dokumentumfilm, r.: Mattias Klum & Folke Rydén, nyelv: svéd, angol felirattal, magyar hangalámondással
Ez a road-movie dokumentumfilm azzal a szándékkal készült, hogy megemlékezzen a svéd természettudós, Carl Linné születésének 300. évfordulójáról. Egy világhírű svéd természetfotós Mattias Klum és három svéd diák járja be a világot - velük a kamera, hogy saját szemükkel győződhessenek meg arról, milyen jelenségek és folyamatok veszélyeztetik a földi élet sokszínűségét, a biodiverzitást és az emberi társadalmat a XXI. század elején. Útjuk során felkeresik a világ legbefolyásosabb biológusait és környezetvédőit (Al Gore-tól Craig Venterig), hogy az árvizek, elsivatagosodás, az őserdők kivágása, ipari szennyezés, globális felmelegedés okozta pusztulásról beszélgessenek. A film nemcsak ráirányítja a figyelmet a fogyasztói társadalom környezetkárosító működésére, de ösztönzi is a nézőt: cselekedjen az életet veszélyeztető folyamatok megállításáért.
Aktivista film – remek vitaindító lehet középiskolásoknak.

2008. február 21. 18 óra

Téma:
Növények archívuma – a botanikus kertektől a génbankig
A filmeket bevezeti, majd a vetítés után válaszol a kérdésekre: Barina Zoltán

Filmek:
Magyarországi arborétumok: a Kámoni, a Jeli és a Szarvasi Arborétum
Retró hangulatú színes ismeretterjesztő filmek – az arborétumok múltjáról és jelenéről. Mocsári ciprus, parafa és borókabozótos - korhű zenei kísérettel.
r.: Rozsnyai Aladár, 1986, 15'

A brit királyi botanikus kert: a Kew Gardens
dokumentumfilm, 2004, 60 perc
A Kew Gardens, ami 2003-ban a világörökség része lett, több, mint botanikus kert. 250 éve a növények hasznosíthatóságát tanulmányozták itt, mára a hangsúly a konzerváláson, a kutatáson és az oktatáson van. A dolgozók munkáját követve a film egyedülálló betekintést nyújt a kert, az üvegházak, laboratóriumok, a herbárium, a múzeumok, a biológusok mindennapjaiba. Megismerhetjük Kew féltett kincseit, a legöregebb, legritkább és a leglenyűgözőbb növényeket.

Magvak a magbankban - Svaldbard / The Svalbard Global Seed Vault
The Global Crop Diversity Trust & International Rice Research Institute, 2007, 7 perc, angolul, magyar hangalámondással
A 2007. október 25-én készült felvétel a világon elsőként enged bepillantani a Svalbard Global Seed Vault (Spitzbergák Nemzetközi Magbank) belső építési munkálataiba. A cél egy állandó és biztonságos tárolóhely létrehozása, amely a Föld élelmiszernövényeinek magvait tárolja, esetleges globális katasztrófák esetére. A második filmrészlet a majdan a "globális magbunkerben" tárolandó magok "tökéletes archiválását" mutatja be. A 123 országból összegyűjtött 70 180 különböző rizstermést 2008. január 21-én indították el a Spitzbergák Nemzetközi Magbankba.

2008. február 28. 18 óra

Téma:
Az információ tárhelye – a könyvtártól az internetig
Az egyetemes tizedes osztályozási rendszertől a web2-ig – a könyvtári katalógusoktól az internetig.
Bevezeti és a kérdésekre válaszol: Bodó Balázs közgazdász, BME Szociológia és Kommunikáció Tanszék , MOKK

Filmek:
Paul Otlet élete
dokumentumfilm, r.: Ijsbarnd van Veelen, VPRO, 1998, 23 perc, angol és francia, magyar hangalámondással
Paul Otlet (1868 – 1944) a dokumentáció, mai nevén információtudomány alapító atyja. Otlet a könyvtári egyetemes tizedes osztályozási rend (ETO) megalkotója, a katalóguskártya és a vele történő katalogizálás európai meghonosítója. A film Otlet életrajzírója közreműködésével mutatja be a tudóst és környezetét. Több mint száz évvel az internet kora előtt Otlet már használta e fogalmakat: világháló, tudás hálózat, keresztutalás, hogy leírja elképzeléseit az ismeretek központi tárhelyéről.

A nemzet könyvtára
rendező: Zöldi István, tévés ismeretterjesztő film, MTV/Mafilm/Mokép, magyar, 1985, 28’
A film bemutatja az Országos Széchenyi Könyvtárat az alapítástól az 1980-as évek közepéig, a Budavári Palota rekonstukcióját és teljes belsőépítészeti átalakítását követő költözéséig, egészen az épületavatásig. Az alapító, Széchényi Ferenc szándékai szerint a nemzet könyvtára a bécsi Collegium Theresianum, a Hof Bibliothek rendszerének mintájára tudományágak, ill. szakok szerint lett katalogizálva.

Információ R/evolúció
ismeretterjesztő videó, 2007, 5 perc, angolul, magyar hangalámondással
Michael Wesch videója szorosan kapcsolódik David Weinberger könyvéhez, aminek címe Minden az egyéb kategóriába tartozik (Everything Is Miscellaneous). Szemléletesen tárja fel a változást, ami végbement, illetve napjainkban megy végbe az információlétrehozás és –tárolás, az információkeresés és információmegosztás területén, az internet révén. A videofilmet készítői vitaindítónak szánták.

2008. március 6. 18 óra

Téma:
Ásványok és kőzetek gyűjteményei Magyarországon
A magyarországi ásvány- és közettárak gyűjteményei, keletkezésük és sorsuk a muzeológus és tudománytörténész Papp Gábor áttekintésével.
Bevezeti és a kérdésekre válaszol: Papp Gábor muzeológus, Magyar Természettudományi Múzeum, Ásvány- és Kőzettár

Film:
Ásványok és emberek – Ásványtár, Eötvös Loránd Tudományegyetem
dokumentumfilm c., r.: Nagy Ernő, magyar, 2003, 37 perc, angol hangalámondással
A gyűjtemény történetét Dr. Weiszburg Tamás, az Ásványtár igazgatója mondja el az ásványtant oktató Természetrajzi Tanszék 1774-es alapításától a gyűjteménygyarapodás különböző stációin át 2003-ig. A gyűjtemény értéket a mennyiségi gyarapodás mellett tudományos szempontú rendezettsége és a tudományos kutatásokban betöltött jelentős szerepe is emeli. A film második felében a tanszék egykori és mai dolgozói emlékeznek hajdanvolt legendás professzorokra és az ásványtár történetét befolyásoló politikai eseményekre.

2008. március 13. 18 óra

Téma:
Furcsaságok gyűjteménye – a Wunderkammertől az ethno zoo-ig
A múzeumok előtti gyűjteményektől a hőskorig: a XIX. századi gyűjteményépítési elméletek és a gyakorlat, közelkép az Amerikai Természettudományi Múzeumról.
Bevezeti és a kérdésekre válaszol: Kontler László történész, Közép-európai Egyetem, Történelem Tanszék

Filmek:
Dr. Cotti furcsaságok kamrája és Taxonomia Pre-entrega
2007, kétszer 3 perc
Mindenféle érdekességeket, ritkaságokat, furcsaságokat gyűjteni és sajátos rendszer szerint tárolni – ennek a szenvedélynek a lenyomata ez a két világhálón terjesztett videó.

Trófeák az Északi-sarkról
Rendezte: Staffan Julén
svájci-svéd dokumentumfilm, 75 perc, angolul, magyar hangalámondással
1897-ben egy forró nyári napon Robert E. Peary, korának egyik leghíresebb felfedezője olyan égbekiáltó rakománnyal dokkolt be Brooklynban, mely az amerikai expanziós törekvések által okozott károk egyik legszívszorítóbb jelképévé vált. Az áru, melyet Peary az útját finanszírozó Amerikai Természettudományi Múzeumnak hozott, 6 élő inuit volt Észak-Grönlandról. Köztük volt egy 6 éves fiúcska is, Minik. A bulvársajtó imádta a témát, és a visszatérést követő hónapokban new yorkiak ezrei sereglettek a múzeumba, hogy egy pillantást vethessenek a "vadakra". Sajnálatos módon az inuitok nem voltak védettek a városlakók baktériumaival szemben, így legtöbbjük hamarosan meghalt. Az utolsó, aki életben maradt, Minik volt. Így indult el egy furcsa, 20. századi történet, amelyben Minik élete egyre szorosabban kötődött Pearyéhez, és az inuit kultúra összekapcsolódott az amerikai álommal. Ebben a megható és magával ragadó dokumentumfilmben követhetjük, amint Peary dédunokája -- aki egy inuit nővel kötött titkos házasság leszármazottja -- Minik szívettépő útját feltérképezi.

A sorozatot szerkesztette: Zádori Zsuzsa, OSA Archivum